Yıl 2021 Sırf Kürdistan Dedi Diye Kürt Akademisyen Cezaevine Konuldu

Elazığ Fırat Üniversitesi öğretim üyesi Hıfzullah Kutum, Türkiye'nin resmi olarak tanıdığı Irak Kürdistan bölgesi hakkında attığı twit yüzünden önce görevden alındı sonra da cezaevine gönderildi.

Yıl 2021 Sırf Kürdistan Dedi Diye Kürt Akademisyen Cezaevine Konuldu
07 Kasım 2021 - 10:19

Elazığ Fırat Üniversitesi öğretim görevlisi Hıfzullah Kutum sadece Kürdistan kelimesini kullandığı için görevden alınıp cezaevine gönderildi.

Benzerine 3.dünya ülkelerinde bile rastlanmayan kararla genç akademisyen cezaevine gönderilmiş oldu. Olaydan sonra Kürt ve Türk kamuoyundan sadece birkaç cılız tepki gelmesi şaşkınlıkla karşılandı.

REKTÖR AĞAR'LA POZ VERDİ
Olaydan hemen sonra rektörün 90şı yılların şaibeli ismi Mehmet Ağar'ın oğlu Akp Elazığ milletvekili Tolga Ağar'la görüşmesi ve bunu gururla üniversitenin sosyal medya hesabından paylaşması dikket çekti.

 "AK Parti Elazığ Milletvekili Sn. Zülfü Tolga Ağar, Rektörümüz Prof. Dr. Fahrettin Göktaş’ı ziyaret etti. İlimiz Milletvekili Sn.@zulfutolgagar’a nazik ziyaretleri nedeniyle teşekkür ederiz." ifadeleriyle görüşme duyuruldu.



ELAZIĞ FIRAT ÜNİVERSİTESİ YÖNETİMİ, HOCASINI İHBAR EDİP HEDEF GÖSTERDİ
Olayın büyümesini ve genç akademisyenin tutuklanmasını sağlayan ne acıdır ki kendi kurumu oldu. Bilim üretmesi gerekn üniversiteyi mafya gruplarına terk eden yönetim akademisyenin ismini bile yazmaya tenezzül etmediği bildiride emniyete kendilerinin ihbarda bulunduğunu itiraf etmişlerdi.

Onlarca mafyavari, terörist görünümlü çetenin hocanın odasını basmasına, onu tehdit etmesine tek tepki göstermeyen bu çeteler için suç duyurusunda bulunmayan üniversite yönetimi ne acıdır ki kendi öğretim görevlisini bırakın savunmayı çetelerin önüne atmış sonra da emniyete ihbar etmiştir.



KÜRT AKADEMİSYENİN TEK SUÇU IRK KÜRDİSTANI'NI KUTLAMAK

Elazığ Fırat Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Maliye Bölümü öğretim görevlisi Hifzullah Kutum, 14 Eylül 2021’de sosyal medya hesabı üzerinden Türkiye'nin büyükelçi gönderdiği ve en üst düzeyde tanıdığı Irak Kürdistan yönetimi için yaptığı “Şoreşa Îlonê hemû Kurdan pîroz be, Bijî Kurdistan” (Eylül Devrimi tüm Kürtlere kutlu olsun. Yaşasın Kürdistan) paylaşımıydı.

Bu paylaşımdan dolayı hakkında üniversite dekanı tarafından soruşturma açılmıştı.

Kutum’a İİBF Dekan Vekili Prof. Dr. Kenan Peker tarafından gönderilen “uyarı” yazısında, “15.09.2021 tarhinde tarafımıza açılan 84446 sayılı soruşturma sonucunda “UYARMA” cezası almış bulunmaktasınız” ifadelerine yer verilmişti. Daha sonra da görevine son verildiği belirtilmişti.


KUTUM: GERİ ADIM ATMIYORUM KÜRDİSTAN'DAN GURUR ŞEREF DUYUYORUM

Kutum ise kararın hukuki değil siyasi olduğunu açıklamış, Twitter hesabından rektörlüğün görevden alma yazısını paylaşarak, “Hukuki hassasiyetlerle değil siyasi kaygılarla görevden uzaklaştırıldım” demişti.

“Bijî Kurdistan (Yaşasın Kürdistan) demek suç değildir”

Kutum, gözaltına alınmadan bir gün önce Rûdaw’a konuşmuş ve “Bijî Kurdistan (Yaşasın Kürdistan)” demenin suç olmadığını belirtmişti:

“Yüz kızartacak adi bir suçtan ya da kriminal bir suçtan dolayı soruşturmadan geçirilip ihraç edileceğime, gurur duyduğum, şeref duyduğum bir meseleden dolayı ihraç edilmek ayrı bir şeref ve onur katacaktır. Bu gurur ve onur da kesinlikle benim şahsımın değildir, Kürtlerin ve Kürdistan’ın onuru ve gururu.

Benim itirazım soruşturmaya. İlk başta soruşturmaya ve verilen cezaya itiraz ettim.  Bana en düşük cezanın verilmesi bana yapılan bir iyilik değil. Bunun soruşturma konusu yapılması, bana yapılan bir kötülük.

Geri adım atmayı düşünmüyorum, çünkü haksız değilim. Kimliğimin farkında olmak, bunu belirtmek suç olamaz. Bijî Kurdistan (Yaşasın Kürdistan) demek suç değildir. Kürdistan tarihi, insani ve kültürel bir gerçekliktir.”

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum