Son dakika... Kuzey ve Güney Kore Olimpiyat için birleşti!

‘Güney’ ve ‘Kuzey’ olarak 75 yıl önce ayrılan iki Kore, 2032 Yaz Olimpiyatları’nı ortak düzenlemek adına IOC’ye adaylık teklifi sundu. Bu gelişme, ‘düşman kardeşler’in son yıllarda spor merkezli yakınlaşmalarındaki son halka oldu.

Son dakika... Kuzey ve Güney Kore Olimpiyat için birleşti!
02 Nisan 2021 - 10:00

Düşman kardeşler olarak bilinen Güney Kore ve Kuzey Kore’nin son yıllardaki yakınlaşma adımları olimpik seviyeye taşındı, iki ülke birlikte ev sahipliği teklifi verdi.

1945’te Kuzey ve Güney olarak ikiye bölünmesinin ardından aralarında tansiyonun genellikle yüksek olduğu iki ülke geçtiğimiz yıllarda sporun merkezinde olduğu yakınlaşma adımları atsalar da, son dönemde yeniden yükselen karşılıklı seslere tanık olunmuş; Kuzey tarafı Güney’in ABD ile ortak askeri tatbikatları, Güney tarafı ise Kuzey’in füze denemelerine tepki göstermişti.Bu gelişmelerin arasında iki ülkenin ortak olimpiyat teklifi verdikleri ortaya çıktı.

Buna göre Kuzey Kore ile Güney Kore 2032 Yaz Olimpiyatları’nın ortak düzenlemek adına Uluslararası Olimpiyat Komitesi’ne (IOC) başvurdu. İki ülkenin başkentleri Seul ile Pyongyang’ın ortak olarak düzenleyecekleri oyunların teklifine yönelik açıklama, Güney Kore yönetiminden geldi.2033 Olimpiyat Oyunları’nın düzenleyecek ülke henüz resmi olarak açıklanmamış olsa da, Avustralya bu konuda favori olarak görülüyor.


IOC, Brisbane’nin oyunların ev sahipliğini almasına sıcak bakıyor. Seul kaynakları IOC’ye sundukları ortak ev sahipliği teklifini ‘Sınırın ötesinde, geleceğe doğru’ başlıklı vizyonla sunduklarını ifade ediyor.Sıcak kışGüney Kore’nin PyeongChang kentinde organize edilen 2018 Kış Olimpiyatları, iki ülkenin tarihindeki en önemli yakınlaşmalara sahne oldu.

Açılış töreninde Güney ve Kuzey Kore sporcuları Birleşik Kore ortak bayrağı altında yürüdü.

Açılış töreni tarihi bir tokalaşmaya da sahne oldu, Güney Kore Devlet Başkanı Moon, oyunları takip etmeye gelen Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un kız kardeşi ile el sıkıştı. Güney Kore ile Kuzey Kore, Birleşik Kore Kadın Buz Hokeyi Takımı adı altında mücadele ederek bir ilki gerçekleştirdi.

Trump faktörü
Güney Kore ile Kuzey Kore’nin ortak teklif sunma konusundaki anlaşmaları aslında üç yıl öncesine uzanıyor. 2018 sonlarında Pyongyang’da gerçekleştirilen zirvede Güney Kore Başkanı Moon Jae-in ile Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ortak olimpiyat ev sahipliği konusunda anlaşmışlardı. Ancak sonrasında Kim Jong Un ile dönemin ABD Başkanı Donald Trump arasında anlaşmazlıkla sonuçlanan görüşmeler, ilişkilerin bozulmasına neden oldu. Futbol buluşmasıKuzey Kore ile Güney Kore yakınlaşmasının son dönemdeki en önemli örneklerinden biri de iki yıl önce futbolda yaşandı. İki ülkenin futbol milli takımlarını Pyongyang’da 29 yıl sonra karşı karşıya getiren 2022 FIFA Dünya Kupası Asya Eleme Grubu maçı golsüz sona erdi. (Milliyet)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum