Batman'da Newroz Coşkulu Geçti

Batman Newroz alanında toplanan onbinlerce kişi Newroz'u coşkuyla kutladı

Batman'da Newroz Coşkulu Geçti
22 Mart 2021 - 11:01 - Güncelleme: 22 Mart 2021 - 11:42

Batman otogar yanı Newroz alanında kutlanan 2021 Newroz Bayramı etkinliğine onbinlerce kişi katıldı. 

Sabah saat 10.00'da başlayan Newroz kulaması beş saat devam ederek 15.00'de sona erdi.

GİRİŞTE HES KODU VE MASKE ZORUNLULUĞU

Newroz alanına girişte Hes kodu ve maske zorunluluğu getirildi. Makesiz olanlar ve Hes kodu olmayanlar alana alınmadı. 

Alana “Newroz Kadınların özgürlük alanıdır”, ” “Em bı agırê newrozê lı ber xwe bıdın, bı ser bıkevın” pankartların asıldı. Alandaki büyük Kürdistan bayrağı dikkat çekti. 7’den 70’e yurttaşların renkleri ile katıldığı Newroz alanında yurttaşlar “Newroz Jiyane”, ” “Newroz pîroz be” dövizleri taşındı.

Alanda bir kadının klamlar söylemesi, çocukların ve gençlerin sevinci ile sahne platformunun demirlerine konan güvercinin kitleyi izlemesi renkli görüntüler oluşturdu.


Kutlamada ilk olarak konuşan HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, HDP’ye yönelik kapatma davası, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gegerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ve bugün de zorla  meclisten çıkarılarak gözaltına alınması, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesi ve tecrit konularına değindi. Uca, Batman halkının Newroz’unu kutlayarak, Newroz’un faşizme karşı direniş ve mücadele olduğunu belirtti.

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin HDP’yi hedef göstermesine tepki gösteren Uca,  HDP’nin kim olduğunu görmek isteyenlerin Batman Newroz alanına bakmasını söyledi. 
 

“GERGERLİOĞLU ONURUMUZDUR” 

HDP’li Ömer Faruk Gegerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesine ve buna karşı verdiği mücadeleye değinen Uca, Gergerlioğlu’nun abdest tutmaya gittiği sırada zorla mecliste çıkarılarak gözaltına alınmasına  “Ömer Faruk Gegerlioğlu halkımızın onurudur. Onun mücadelesini sürdüreceğiz” diye konuştu. Uca, HDP yönelik kapatma davasına değinirken, HDP’nin mücadelesini sürdürecek binlerin olduğunu vurguladı. Yurttaşlar ise Uca’ya sloganları ile destek vererek, Gegerlioğlu’na yapılanlara ise tepki gösterdi. 

“BERXWEDAN JİYANE” DİYEREK TEPKİ GÖSTERDİLER

Uca son olarak tüm kadınları İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırarak “Berxwedan Jiyane” diyerek konuşmasını sonlandırdı.  Uca’nın ardından sahneye çıkan barış anneleri ise barış taleplerini tekrarladı. 

Barış Anneleri’nin konuşması ardından  katılımcılar ile hep birlikte Newroz ateşi yakıldı. Ardından Batmanlı Rap şarkıcısı Xem sahne aldı. 

Kutlama Meral Tekçi’nin sahne almasının ardından yurttaşların alkışlar, sloganlar ile son buldu. 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum